Versneld facturatieproces bij Totaalinstallateur Spindler

In de competitieve bouwsector is scherp aan de wind zeilen van levensbelang. Een goedlopend facturatieproces is dan essentieel om het werkkapitaal te beheersen. Met een relatief simpele ingreep heeft Spindler nu nog meer grip op dit proces. En het brengt nog een beetje ‘fun’ met zich mee ook! 

De aanpak

Met een team van enthousiaste leidinggevenden en projectmanagers hebben we verkend wat ‘scrum’ (een project management methodiek) kan betekenen voor een onderneming in de bouw. Gezamenlijk bekeken we de mogelijkheden om een substantiële verbetering aan te brengen in één of meer processen. Meer grip op het wekelijkse facturatieproces bleek voor de directie onmiddelijk meerwaarde op te leveren. We ontwikkelden een overzichtelijk planbord. Lopende projecten worden weergegeven met post-its die telkens een stapje verder worden geplakt. Achterblijvers worden zichtbaar en de competitieve instelling van de projectmanagers doet vervolgens de rest. 

Het resultaat

Het facturatieproces verloopt sneller met alle positieve gevolgen voor het werkkapitaal. De directie heeft meer grip gekregen. Elementen uit de scrum-methodiek zijn ook op andere plaatsen in de organisatie toegepast. Vaak heel eenvoudig: slimmer werken dus, mét een fun element.