Onnodig wantrouwen in organisaties: de mens deugt.

Zet je schrap voor het gevaarlijkste idee ooit: de meeste mensen deugen (Rutger Bregman, De Correspondent)

Een fantastisch artikel in De Correspondent over de 19e eeuwse filosoof Peter Kropotkin die, tegen de heersende gedachte in, stelde dat mensen wel degelijk deugen. De meeste mensen dan. Hoe de theorie van Darwin (survival of the fittest) doorsijpelde in ons denken over organisaties. In de overlevingsstrijd kun je niemand vertrouwen en dus bouwen we bureaucratische organisaties. Maar hoe zit het dan met ‘empathie’ en onze bereidheid tot samenwerken? Als we er nu van uit gaan dat medewerkers zijn te vertrouwen, wat levert ons dat dan op?

Lees het artikel hier (achter een betaalmuur) of mail mij voor een kopie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *